#Minyatür sever misiniz?
Benim ilgimi çeker… Hele ki çağdaş ve güncel dokunuşlarla üretilmişse… Minyatür, sadece #Osmanlıİmparatorluğu ’nda değil, İran ve Hint İmparatorlukları’nda da bir saray sanatıydı. 18.yüzyıla gelindiğinde ekonominin zayıflaması, matbaanın keşfi ve imparatorların ilgisinin Batı sanatına kayması ile birlikte minyatür, saraydan ve hatta kitaplardan çıkmaya başlar. Ekmek parası ve itibar kovalayan #Nakkaşlar da yeni denemelere yönelir (murakkalar, duvar resimleri, tek sayfalık minyatürler vs.). Ancak minyatür, bu değişimlerden geçmiş olsa da yaşadığı coğrafyalarda yoluna devam edemez ve yok olur.
İşte #PeraMüzesi ’nin yeni sergisi “Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür”, #modernite nin içinden yeniden doğarak farklı bir biçime bürünen, klasik tanımından uzaklaşmış, yaşayan, günümüze ait bir sanat formuna dönüşen ‘güncel minyatür’ü ve onun dinamiklerini sorguluyor.
#Sömürgecilik , #oryantalizm , #ekonomikeşitsizlik, #toplumsalcinsiyet, #kimlikpolitikaları, #ayrımcılık, #toplumsalşiddet, #zorunlugöç gibi konuları sorunsallaştırarak yeniden ele alan bu zengin #sergi bugün henüz açıldı. Pek çok ülkeden 14 usta #sanatçı nın 40’dan fazla eserini bir araya getiriyor.
Bu yukarıda gördüğünüz #SairaWasim e ait #eser beni etkiledi mesela. 19. yüzyılın ünlü Fransız ressamı #WilliamBouguereau ’nun #Madonna ’sına atıfla üretilmiş. Her yıl Amerika’da yaklaşık 1300 çocuk silahla vurularak öldürülürken Amerika, başka ülkelerin silah politikalarına karışmakta mahsur görmüyor. Eser, silahların çocuklardan değerli olduğu bir toplumsal algının görüntüsünü sunuyor.
Bu eser mesela; #HalilAltındere ’nin. “Sultanın Drone‘lu Cülus Töreni” (2018) adlı bu eserinde saray ressamı Kapıdağlı Konstantin’in 1789 yılında yaptığı tabloya atıfta bulunan sanatçı, “Kanuni Sultan Süleyman’ın Cuma Namazı’na Gidişi” (2020) isimli çalışmasında ise 16. yüzyılda Zacharias Wehme tarafından çizilen panoramayı referans alarak, klasik minyatür üslubu ile günümüz figürlerini birleştiriyor.
Bunlar gibi çarpıcı pek çok eser mevcut sergide.
17 Ocak 2021’e kadar vaktiniz var. Zaman ayırıp, ziyaret etmenizi öneririm. Sonra #demedidemeyin 🙂